BEZPŁATNA INFOLINIA PN-PT: 8.00-16.00

0-800 123 444 wew. 306 i 283

Zielona herbata - pij na zdrowie!

Zielona herbata pochodzi z Chin i jest połączona z wieloma kulturami w Azji (od Japonii po Środkowy Wschód). Współcześnie zielona herbata rozprzestrzeniła się na cały świat, aczkolwiek wciąż najpopularniejszym rodzajem tego napoju na Zachodzie jest herbata czarna.

../media/repository/Artykuly/zielona_herbata.jpgZielona herbata uchodzi za najzdrowszą spośród wszystkich rodzajów herbat. Po odkryciu kilku związków chemicznych, których działanie jest bardzo pożyteczne dla ludzkiego zdrowia, naukowcy w sposób szczególny zainteresowali się składem tej herbaty.

Okazało się, że w zielonej herbacie można znaleźć całe bogactwo antyoksydantów. Przede wszystkim grupę związków o nazwie katechiny. Te niezwykle silne antyoksydanty dały się poznać jako związki przeciwwirusowe, spowalniające starzenie oraz mające wielce korzystny wpływ na stan naszego zdrowia. Katechiny nie znają litości dla zabójczych dla nas wolnych rodników skutecznie wymiatając je z naszego organizmu.

Ponadto, w zielonej herbacie naukowcy znaleźli galusan epigalokatechiny (EGCG). Jest on przynajmniej 100 razy bardziej niż witamina C oraz przynajmniej 25 razy bardziej skuteczny niż witamina E w ochronie naszych komórek oraz DNA przed uszkodzeniami prowadzącymi do nowotworów, chorób serca oraz innych poważnych dolegliwości!

Dla zielonej herbaty znaleziono również szereg innych zastosowań. Okazało się, na przykład, że mięso zwierząt, do których paszy dodaje się zieloną herbatę, dużo lepiej się przechowuje. Dowiedziono również, że dodatek herbacianych polifenoli do smażonych produktów przyczynia się do poprawy ich oksydacyjnej stabilności, która ma oczywiście niebagatelny wpływ na nasze samopoczucie. Efekt ten szczególnie widoczny jest podczas smażenia makaronów.

Naukowcy podzielili pozytywne oddziaływanie herbaty na organizm ludzki na kilka grup: redukcja wysokiego ciśnienia krwi, obniżanie poziomu cukru we krwi, obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi, zapobieganie rozwoju nowotworów. Ten ogólny podział nie pozwala nam opisać wszystkich pozytywnych efektów, jakie doświadczymy pijąc zieloną herbatę, powinien jednak w znacznym stopniu wpłynąć na nasze decyzje czyniąc nas bardziej świadomymi konsumentami.