BEZPŁATNA INFOLINIA PN-PT: 8.00-16.00

0-800 123 444 wew. 306 i 283

Karczoch i jego właściwości

To jedno z najstarszych warzyw znanych ludzkości. Jednakże, cynarynę - główną substancję czynną karczochów - odkryto stosunkowo nie­dawno.

../media/repository/Artykuly/Karczoch.jpgMianowicie, w 1968 r. T. Maros wykazał, że ekstrakt z liści i korzeni karczocha przyczy­nia się do regeneracji wątroby, powo­dując lepsze jej ukrwienie oraz pobudzając jej funkcje antytoksyczne (czyli czynności odtruwające). Oprócz tego pozytywnego oddziaływania na wątrobę, cynaryna karczochów ma jeszcze inną zaletę polegającą na likwi­dowaniu zastojów żółci. Po podaniu ekstraktu z karczochów dole­gliwości bardzo szybko znikają. Bóle ule­gają złagodzeniu, ustępują też nudności, mdłości, wzdęcia i uczucie pełności.

W spisie roślin leczniczych cynarynę kar­czochów określa się jako:

➢  środek stymulujący wytwarzanie żółci w wątrobie (cholereticum)
➢  środek stymulujący opróżnianie pęcherzyka żółciowego (cholekineticum)

Ponadto, cynaryna wpływa na zmniejszenie poziomu tłuszczu we krwi. Ma to szczególne znaczenie obecnie, gdy zaburzenia przemiany tłuszczowej są sze­roko rozpowszechnionym schorzeniem. Prace badawcze przeprowadzone w os­tatnich latach potwierdziły korzystny wpływ karczochów na obniżenie pozio­mu cholesterolu. Karczochy muszą być więc uznane za ważny środek zapobie­gający arteriosklerozie oraz łagodzący skutki wapnienia serca, naczyń krwio­nośnych i mózgu. Przeciwdziałają one także tworzeniu się kamieni żółciowych (80% ka­mieni to te, których materiałem budul­cowym jest właśnie cholesterol).

W składzie karczocha - oprócz cynaryny - znajdziemy również:

- kwas jabłkowy
- kwas mlekowy
- kwas cytrynowy
- flawonoidy
- sole potasu
- sterole
- garbniki
- witaminę A
- wszystkie witaminy z grupy B
 
Flawonoidy w karczochu nie tylko korzystnie wpływają na wątrobę, ale są także silnymi antyoksydantami, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, a przez to opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Zresztą i same firmy farmaceutyczne doceniły tę właściwość: wyciąg z karczocha jest coraz częstszym składnikiem preparatów regenerujących wątrobę.

Karczoch jest warzywem jeszcze mało docenianym w naszym kraju i dlatego dosyć rzadko po niego sięgamy. Tymczasem warto poznać jego zalety, gdyż nie tylko czyni on danie bardziej wykwintnym, ale także pozytywnie wpływa na nasze zdrowie